Intézetünket Marchut Réka képviseli 2019. március 23-án a Párbeszéd Házában megrendezésre kerülő, Együtt az úton: magyarok és románok c. rendezvényen

A Charta XXI Egyesület 2019. március 23-án konferenciát szervez a Párbeszéd Házában Együtt az úton: magyarok és románok címmel.

Intézetünket a kerekasztal-beszélgetésen Marchut Réka képviseli.

Részlet a meghívóból:

„A Charta XXI Egyesület a szlovák-magyar (2016) és a ruszin-magyar (2018) konferencia után 2019-ben a román-magyar kapcsolatokról rendez konferenciát. A cél nem a történelmi sebek felszakítása, és nem a jelenleg is meglévő, s növekvő sérelmek eltagadása. A sok évszázados román-magyar együttélés nem ért véget Trianonnal, csak jellegében változott meg. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a Kárpát-medencében továbbra is együtt leszünk, s mindkét nép érdeke, sőt az Európai Unióban való tagságunk tapasztalata alapján sikereink feltétele is, hogy egymásra támaszkodva s ne egymás ellenében próbáljunk érvényesülni. A két nemzet képviselői 1920 óta számos alkalommal próbálkoztak a román-magyar kapcsolatok építésével, egymás gondolkodásának és kultúrájának jobb megértésével. Ezek a törekvések (például a Nagyváradi Hídverés) azonban rendre elakadtak. Ez azonban nem lehet akadálya, hogy konokul, újra meg újra megpróbáljuk rendezni kapcsolatainkat. Ez a konferencia útkeresés.”