Kéziratvita 2019. december 10-én

   2019. december 10. 10:00 - 2019. december 10. 12:00

Silló Ágota: Önkéntesség a Csíki-medence fiataljai körében

Részlet a Tézisfüzetből: 

„A kutatás és az eredmények újszerűsége

Kutatásomban többek között újszerűnek számít a kutatás menete: úgy vizsgáltam meg a csíki felsőfokú végzettségűek, illetve egyetemisták önkéntességét, hogy egy kutatás keretében egyszerre szereztem empirikus tapasztalatokat a helyi és a külföldi önkéntesekről. Ez lehetőséget biztosított számomra arra, hogy összehasonlítsam a két csoportot, amellett, hogy az eredményeket igyekeztem nemzetközi kontextusba helyezni. A nemzetközi szakirodalom mellett ott volt a külföldi önkéntesek csoportja, amely mintegy kontrollcsoportot képezett a helyi önkéntesek számára.

A kutatás eredményei közül kiemelném, hogy míg a nemzetközi szakirodalom és a külföldi önkéntesek azt hangsúlyozzák, hogy a felsőfokú végzettségűek, illetve egyetemisták a tudatos szakmai karrierépítés érdekében önkénteskednek, addig a kutatás alanyai számára a legfontosabb motiváló tényező az önkéntességre mások segítése, szakmai fejlődés és munkatapasztalat szerzése. Azaz egy vegyes motivációhalmaz ösztönzi őket az önkéntességre, de a kezdő lépést mindenképp a segítő szándék adja, amely az önkéntesség során maga után vonja a szakmai jellegű motivációkat is.

Másodsorban az önkéntességet még nem vizsgálták a székely-földi kaláka összefüggésében. Az eredmények azt mutatják, hogy érdemes ezt a témát tovább gondolni, hiszen a kalákának, mint hagyománynak, Székelyföldön hatása van az önkéntességre.

Harmadsorban a csíki önkéntesekről még nem készült tipológia elemzés, amelyből megtudjuk, hogy milyen típusú önkéntesek vannak a térségben: fesztiválozó, embercentrikus, szervezeti munkatárs, patrióta, kísérletező és vegyes típusú önkéntes.

Összességében pedig innovatívnak számít ez a kutatás, hiszen ezt a kérdést, Székelyföldön még nem vizsgálták tudományos igénnyel.”

Felkért hozzászóló: Zakariás Ildikó (Kisebbségkutató Intézet)

Helyszín: Társadalomtudományi Kutatóközpont, Kisebbségkutató Intézet, tárgyaló /HTK T. ép. 1. em. 40./